Ärende; 8 ”bluff & båg?”

Klockan är 11.13 kommunstyrelse mötet är i full gång. Då skickas en handling runt och när den kommer till mig ser att det är Alliansens budgetdirektiv. Detta är tredje versionen jag fått i min hand. Hur skall jag som fritidspolitiker kunna vara påläst om jag ständigt får handlingar under pågående möte, då det skall upp och beslutas! Hur skall jag kunna göra ett bra arbete som fritidspolitiker?

Runt 11.43 börjar ärende 8, Alliansens budgetdirektiv 2013. Generations och verksamhetsansvar för en hållbar utveckling 2013, samt för planåren 2014-2015

Gun-Marie Daun (KD) säger ” – jag vet att ni har gått in i det, så jag går inte igenom allt.”

Då menar hon dokumentet som vi fått som flera olika upplagor. Hur kan man hinna gå in i texter och dokument som man får på sittande möte. Även om de säger att det ”bara” är lite små justeringar. Men vad hjälper det? Små ändringar kan vara stora i helheten.

När jag påpekar detta för mötet säger Anders Holmensköld (M) ”det är inget vi behöver gräla om nu, det är bara några små ändringar” När jag påpekar att de små ändringarna kan påverka allt och att jag inte fått någon möjlighet att kolla upp de så kalla de små ändringarna!

Mitt så kallade utbrott märks och tystnaden är kompakt… Så fortsätter de olika utskottsledarna att prata om hur de tänker om och kring sin budget. Det jag sagt har inte gjort någon verkan och makt språket är tydligt jag känner mig åter som en liten skolflicka som blir tillsagd av den store mannen!

Efter att de olika utskottsledarna sagt lite om sina områden avslutar Anders Holmensköld med att givetvis skall vi (oppositionen) få ingå i den fortsatta processen tillsammans med förvaltningen.

Så får vi andra som inte ingår i Alliansen ställa diverse frågor om och kring deras material.

Up, Morgan Persson säger att det är många fina ord men saknar vilka prioriteringar som de (alliansen) har och vilket mål som är det övergripande målet. Slutsatts blir enligt dem att de inte kommer stödja Alliansens budgetdirektiv!

Vi socialdemokrater ser många likheter i alliansens budgetdirektiv och det kan ju faktiskt bero på att många av deras förslag är sådant som vi lagt fram tidigare år. Vi stöder inte alliansens budgetdirektiv utan lägger fram vår egna budget alternativ.

Miljöpartiet stödjer inte heller alliansens budgetdirektiv. Enligt Maria Kjellberg så finns många bra saker men många lösa trådar. Hon undrar om de tror på sina egna mål? T.ex. 100 % godkända elever, är det ett verkligt mål? Går det att uppnå. Hon påpekar att det finns flera mål i budgetdirektivet som troligen är svåra att uppnå.

Björn Saletti (V), säger som vi andra att ambitionen är bra men han tvivlar på att det går att genomföra. Han tar upp Aalborg+10 (http://www.vasteras.se/OvrigaDokument/Kommunstyrelse/Aalborg.pdf) som han tror är bra och som kan om det genoförs föra många goda saker med sig.

Björn säger också att han ser fram mot att ha diskussion om och kring budgetdirektivet. MEN han säger också att ett sådant samarbete måste ju också innebära att man tar och ger åt båda håll.

Diskussionen fortlöper och många kloka ord sägs från oss på andra sidan.

Mona Haugland (S) avslutar med att berätta om förskolans problematik med de stora barngrupperna och vikten av att minska barngrupperna och att man får plats där man önskar och bor.

Intressant det här med politik, att krångla och leka med ord är en konst. Frågan är väll vad Alliansen tar till sig? Och om de nu tar till sig något av allt det som sägs erkänner de då att de tagit till sig någon annans åsikt?

 

 

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: