Kommunstyrelsemöte 23 maj 2012

Oj, oj, vilken dag jag haft är helt slut i huvudet…

Började dagen med ett förmöte med vår lilla grupp socialdemokrater. Då sitter vi och går igenom det sista inför dagens stor möte. Det har nästan alltid hänt saker som gör att vi måste diskutera och besluta hur vi skall göra i de olika ärendena.

I dag hade jag en hjärtfråga som jag ville lyfta. Hade tagit fram underlag och var redo att argumentera för en förändring. Ärendet var nummer 26, Översyn av arbetsresor för färdtjänstresenärer (Dnr KS2011/2562). En fråga som vid flera tillfällen har cirkulerat i media både i KungälvsPosten och GöteborgsPosten. Politiken har inte tänkt före, utan tagit beslut och inte förstått konsekvenserna för vissa brukare.

Det kan lätt bli så när man som fritidspolitiker inte har hela bakgrunden och går helt på tjänstemännens skrivelser. Men när man då tror att man ”borrat” ner i ämnet och att man har bilden klar så dyker ny information upp och allt kastas omkull. Så har det varit och är just i detta ärende. Det kommer hela tiden fram ny information och man kan se det ur olika perspektiv.

Jag har i dag lämnat en anteckning till ärendet och hoppas att det blir en förändring även om man inte bryter upp allt från början. Det viktiga är att de som behöver fördtjänsten för att ta sig till jobbet skall kunna få det och avgiften skall vara rimlig så att man fortfarande ”tjänar” på att jobba. MEN det är ju också så att bara för att man har färdtjänst så behöver det inte innebära att man har låg lön. Det gäller att komma på ett system som är rättvist och någorlunda lika för alla.

Det finns redan nu möjligheter för dem som har svårt att betala sina resor till arbetet med färdtjänsten. De kan söka bistånd för arbetsresorna genom försörjningsstödet på kommunen.

Känns otroligt konstigt att föreslå försörjningsstödet som ett alternativ, men säg att vi i kommunen kraftigt reducerar avgiften för arbetsresorna så blir även det fel eftersom alla har olika lön. Ett annat alternativ kanske är att man har olika avgifter beroende på inkomst, det borde bli mer rättvist. Men var sätter man taket?

Som sagt detta är ingen svart & vit fråga utan man behöver tänka om och om igen och se ur alla olika perspektiv. Frågan skall omarbetas och fram till dess ligger det beslut som tagits. Vad man kommer fram till när man gör en ny genomgång i frågan är det ingen som vet. Det är bara att vänta och se.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Kommunstyrelsemöte 23 maj 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: