Bolleri med siffror

När det gäller färdtjänst och arbetsresor har jag funderat och funderat. Jag satte mig och räknat lite detta har jag kommit fram till:

Enligt tjänsteskrivelsen (Dnr KS2011/2562) har man räkneexemplet 3 mil enkel resa. Om man räknar från centralorten Kungälv finns det inte många ställen som det är 3 mil till. Närmast är Marstrand (2,6 mil), om man lägger ihop avstånden från de större orterna så blir ett genomsnittligt avstånd 1,3 mil enkel resa för Kungälvs kommun räknat. Då skulle kostnaden för egen bil bli ca 2160: -/månad. Det kan jämföras med tjänsteskrivelsens siffror 4800: -/månad. MEN detta förutsätter att kostnaden för milersättningen är riktig. Om man söker på konsumentverket (http://www.konsumentverket.se/bilar/Bilkalkylen/) finns en rad olika siffror beroende på vilken bil man har. 40: -/mil är en relativt ny och stor bil. Väljer man t.ex. En Volkswagen Golf 1.6 2004 så har den en kostnad på 31: -/mil. Eller Kia cee´d SW CRDi ex 2008 så blir kostnaden 32: -/mil.

Tittar man sedan på kostnaderna när det gäller uträkning av färdtjänsten så har man räknat på västtrafiks bas pris vilket innebär att det är enkelbiljett pris. På deras hemsida (http://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/) beskriver de olika typer av prisalternativ. Enkelbiljett inom Kungälv kostar 33: -/resa (=1320: -/månad) där står det ”för dej som åker sällan” sedan finns det kort med kontoladdning då kostar resan 26.30:-/resa (=1052: -/månad) enligt västtrafiks beskrivning är detta ”för dej som åker då och då”. För en som åker varje dag så köper man period kort ”när du reser nästan varje dag” (citat från västtrafiks informations sida).

När det gäller arbestresor för färdtjänstresenärer borde man utgått från period kort, 610: – + 15 % (= 915: -/månad).

Med buss          egen bil                              färdtjänst

Resa inom Kungälv             610 kr/mån   2160 kr/mån (40: -/mil)     2000 kr/mån

1664 kr/mån (32: -/mil)

4800 kr/mån (kommunens uträkning)

Med buss      egen bil                              färdtjänst

Resa Kungälv – Göteborg   1085 kr/mån      4320 kr/mån (40: -/mil)     3920 kr/mån

3456 kr/mån (32: -/mil)

  6400 kr/mån (kommunens uträkning)

Genomsnittlig resa Kungälv – Göteborg 2,7 mil enkel väg.

Tittar man sedan på resor som sker mellan Kungälv & Göteborg finns det liknande motsägelser.

Efter tankar fram och tillbaka så anser jag att åker man varje dag till jobbet så borde det baseras på västtrafiks periodkort. Att ha ett funktionshinder är inte alltid lätt och man har samma rätt som alla andra att kunna åka till jobbet och kunna försörja sig!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Bolleri med siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: