Fattigdomen sprider sig!

Var i Gbg häromdagen och blir verkligen beklämd när jag ser människor som ligger på marken med framsträckta händer för att de vill ha pengar. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

1847 avskaffades den lagliga rätten att tigga för att få ihop till sin levnadstandad.  Men nu ökar det i våra städer. Tur att det finns ställen som på frivillig väg hjälper dessa människor att få sovplats och lite mat. MEN det borde inte vara så att det behövdes.

Rädda Barnen har sedan några år tillbaka gjort undersökningar om barnfattigdomen i Sverige. Tyvärr visar det sig att den ökar allt mer och frågan är väll hur vi kan hejda den utvecklingen. Socialdemokraterna bildade 2011 en arbetsgrupp som skall jobba fram en åtgärdsplan. Den kommer att redovisas 2013 på deras kongress.

Ett problem som jag tycker finns är i skolan som sägs vara avgiftsfri men ständigt tillkommer små extra utgifter. Allt ifrån att barnen skall åka på liten utflykt och man får betala bussen till att de skall ha med sig lite extra fika eller lunch när de har friluftsdagar. Man kan tycka att det bara är någon enstaka gång men har man flera barn så blir det många små tillfällen och då blir kostnaden stor. Visst säger då de som tycker detta är väll inget men tänker vi då på dem som faktiskt redan har en ansträngd ekonomi. Och handen på hjärtat vem reser sig och erkänner att man inte har råd med busspengen, teaterbiljetten, fikat eller lunchen. Anser att alla de små aktiviteterna som görs skall ligga på skolan och dess ekonomi det gäller bara att prioritera och använda pengarna till rätt saker.

I undersökningen Rädda Barnen visar det sig att 11,5% (2008) av alla barn levde i fattigdom i Sverige. Är det så vi skall ha det?

Enligt skolinspektionen får skolan inte ta ut avgifter för verksamheten utan den skall vara avgiftfri och likvärdig utbildning av hög kvalitet för alla. Skolagen säger att skolan får ta ut en obetydlig kostnad för aktiviteter.

 Men vad är en obetydlig kostnad?

Enligt skolinspektionen så kan den ligga på runt 300: – Tycker personligen att det är en hög summa, speciellt med tanken på att många familjer har flera barn och att barnfattigdomen ökar. Vi måste få upp ögonen och tillsammans heja barnfattigdomens framfart.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

En tanke på “Fattigdomen sprider sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: