Tankar om och kring begravningars svåra beslut

Begravningsbyråerna omsätter minst 2 miljarder kronor i Sverige som fördelas på kyrkogårdsförvaltningar och ca 750 begravningsbyråer (enligt: http://densistavilan.se). Kanske beror det på att valen och prissättningarna varierar och som ”kund” är det svårt att jämföra. Att i den svåra stunden välja vilken byrå man skall vända sig till är otroligt svårt. Ofta går man på vad andra rekommenderar.

Har precis gått igenom ett avslut av min mor och har en massa tankar kring hur det är, just i denna svåra stund. Jag är nöjd med den byrån vi valde. MEN jag är också förvånad över hur de tar ut olika priser för olika tjänster som man (i alla fall jag) trodde ingick.

Helt slumpvist har jag nu ringt fyra olika begravningsbyråer för att höra hur de prissätter just de tjänster som jag reagerade mest på.

  1. Tar man extra betalt för att sätta på den avlidna egna kläder?
  2. Tar man extra betalt för att frakta blommorna från kyrkan till graven?

Att lägga den avlidne i kistan kallas kistläggning och att klä och bädda ner den avlidne kallas svepning.

Den begravningsbyrå vi valde hade ett grund pris där det ingick kistläggning och svepning. MEN ville vi att mamma skulle ha på sina egna kläder kostade det 750: – Just i stunden när vi syskon satt där tyckte vi att, självklart skall mamma ha sina kläder på sig och reagerade inte nämnbart på priset! Kunde inte tänka mig att mamma inte skulle ha egna kläder, det fanns liksom inte i min världsbild.

De slumpvalda begravningsbyråer som jag ringt hade samtliga ett pris för både kistläggning och svepning. Ville man ha egna läder till den avlidna så ingick det.

När det gäller fråga två om att ta betalt för frakten mellan kyrkan och graven med blommorna. Så beror det lite på vilken kyrkoförvaltning man har, eftersom det finns regler om vart blommorna efter en begravning får ligga. Men om de fraktade blommor så sa de alla att då gällde milersättning. Vi fick betala 650: –

Visst kan det låta som små summor i det stora hela men jag känner ändå att det är ju just dessa små summor som gör att det blir så mycket pengar när man pratar om begravningar och dess kostnader. Det gäller verkligen att veta innan vad som är brukligt när det gäller prissättningar.

Visserligen är denna mini undersökning inte på något sätt vetenskaplig men den har lärt mig att andas mellan handling och beslut.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: