Till förskoleklass är alla välkomna för i Sverige har vi en skola för alla och vi pedagoger anpassar oss efter elevens behov!

unika både du och jagHär kommer lite reflektioner efter gårdagens kommunfullmäktige i Kungälv.

I går var det åter igen fullmäktige och det blev ett lååååångt möte. Personligen tycker jag det är vansinnigt att ha så långa möten då vissa av de sena besluten kan bli fel eftersom man är trött och okoncentrerad.

Ett av de ärende som tog tid och hade över 80 talare var rambudgeten för 2018-2021. (ärende 5) se webb sändningen genom att klicka på länken diskussion om rambudget 2018-2021.

Det kom upp många intressanta diskussioner och det märks att varje parti vill nu börja visa sina åsikter och profilera sig inför det snart kommande valet.

De frågor som jag reagerade extra mycket på är när man diskuterar förskolornas bargruppsstorlek och att flera politiker blandar i hopp förskolan/förskoleklass och skolans uppdrag.

Det har kommit fram att det finns barn i Kode som inte får plats på den förskolan där det finns syskon. Familjerna har visat tydligt i media vad de anser och berättat hur svårt och jobbigt det kommer att bli för dem. artikel om de Kode barn som inte får plats på förskolan. Det är en tydlig fråga och vill man som politiskt parti skapa populism så tar man tag i den och säger att självklart måste vi som kommun lösa det.

I talarstolen i gårdagens kommunfullmäktige var detta ämne uppe man (minoriteten) ansåg att problemet borde lösas och att minska bargrupperna borde inte ligga som fokus just nu.  Jag kan förstå att vissa kan tycka att man skall ”knö” in dessa barn det gäller i Kode MEN

  • vad händer då med övriga barngruppen?
  • hur mår de när gruppen blir större?
  • hur mår personalen när arbetsbelastningen blir större?
  • har kommunen gjort en konsekvensanalys om de olika alternativen?
  • räcker lokalerna till för större barngrupp?

Någon från minoriteten ansåg att problemet enbart var schema teknist. De berättade att man måste se fler lösningar och en var enligt dem att man kan göra många små grupper av den stora.

Jag har funderat lite över det de sa och har av en slump en vän som arbetar just i sådan kommun som använder sig av den lösningen. Min vän berättar att på avdelningen går det 3X13 barn (39st). De får planera allt in i minsta detalj för att allt skall flyta!

  • vilken grupp som är inne i vilket rum
  • vilken grupp som är i hallen när de skall in och ut
  • vilken grupp som är ute
  • vilken grupp som äter vilken tid och var de äter
  • vilken grupp som sover var

Det gäller att allt klaffar och att ingen personal är sjuk (eftersom det är svårt med vikarier och man får täcka för varandra när man inte får tag i någon vikarie).

Man behöver också tänka ut en lösning gällande morgon omsorgen då barnen droppar in innan frukost och efter middagen då barnen droppar av.

Frågan är ju också i den organisationen till vem man ser. Jag undrar hur barnen mår när det aldrig kan ske spontant om man vill vara ute eller inne eller i vilket rum man vill vara i och leka.

Jag frågar min vän hur det känns att arbeta i en sådan organisation och hon säger att det är oerhört stressigt och rörigt med alla barn över allt.

Nu vill jag att alla som har haft barn på förskolan skall fundera hur det ser ut i hallen på den förskolan ert barn går, får det plats 39 barn? Mig veterligt finns inte det utrymmet på någon an Kungälvs förskolor så redan där uppstår problemet. Jag ser med fasa 39 krokar i en trång hall. alla jackor, skor och extra kläder… hua vilken mardröm!

Ja, jag tycker det är tråkigt för de små syskon som inte får plats på den förskolan som deras stora syskon är på. Men så är det och det är bara att gilla läget.

Det brukar vara så att det under året sker förflyttningar och då frågar kommunen om man vill byta plats. Det som är säkert är att det nästa år i augusti kommer finnas plats och att man då kan få byta förskola om man vill. Jag som arbetat inom förskolan vet dock att det är vanligt att föräldrarna väljer att vara kvar på den första förskolan för att de är så nöjda.

Under gårdagens debatt var det flera från minoriteten som blandade ihop skolan och förskolans läroplan. Tänker att jag skall klargöra vad som gäller.

Alla barn som går på förskolan går under Lpfö (Läroplan för förskolan reviderad 2016). (läroplan för förskolan). I den finns hur förskolan skall vara och vilka strävans mål de har. Observera att det är strävans mål. Det betyder att det är mål att sträva mot, som barn behöver man inte nå dem.

När man är sex år går man över till förskoleklass, det gör alla barn och det är ytterst ovanligt att ett barn går kvar på förskolan på grund av att hen inte nått strävans målen. Även i förskoleklass som är helt frivillig har man enbart strävans mål!

Det finns inte några måsten mål att nå för att börja första klass. Även här är det ytterst ovanlig att en elev går kvar ett år extra. I förskoleklass följer man skolan läroplan men har ett eget avsnitt. läroplan för förskoleklass

Det är först när eleven går upp i första klass som det börjar finnas mål att nå. Kruxet här är att det är först i trean som några av målen skall vara nådda. Många skolor försöker plocka ner målen och anpassa efter ålder så att man ser att eleven följer och utvecklas i rätt riktning. läroplan för grundskolan

Det finns som förälder ingen anledning att vara orolig att sitt barn inte skall nå strävans målen för att gå i förskoleklass eller börja första klass.

Till förskoleklass är alla välkomna för i Sverige har vi en skola för alla och vi pedagoger anpassar oss efter elevens behov.

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: