Ytterbyhemmet del två!

2 december skrev jag ett blogginlägg ”Kungälvs kommun sjunker allt djupare”  (https://brogrenstankar.wordpress.com/2012/12/02/kungalvs-kommun-sjunker-allt-djupare/)  om Ytterby hemmet och en av avdelningarna där. Mina fakta uppgifter som jag skrev var dels från artiklarna i GP samma dag, Våld i vardagen på jobbet (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1148680-vald-vardag-pa-jobbet) och Vi kan åtalsanmäla detta (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1148686–vi-kan-atalsanmala-detta-), men även information som jag fått under ett par månaders tid från anhöriga och anställda.

Strax efter att artikeln kom ut i Göteborgs Posten svarade Kungälvs kommun med ett informations inlägg på sin hemsida ”Svar till GP – De boende kommer i första hand på Ytterbyhemmet” (http://www.kungalv.se/Omsorg-och-hjalp/Nyheter/Svar-till-GP—De-boende-kommer-i-forsta-hand-pa-Ytterbyhemmet/). Man berättar hur ”sanningen” är. Att Ytterby hemmet är ett boende för äldre och består av flera avdelningar. Man bekräftar att det finns en psykogeriatrisk avdelning med åtta boenden. Sedan går informationen från kommunen ut på att ge upprepade påvisade sakfel i artiklarna från GP.

När någon så totalt går ut och säger att det är fel så undrar jag lite vad som egentligen är fel. Om jag fattat rätt så kommer informationen till GP från personal och anhöriga, hur är det rimligt att de ger så total fel information. Vem skulle det gynna? Inte personalen själva i alla fall. De jobbar ju där, varför skulle de vilja ”göra ner sin arbetsplats”?

Det som också slår mig är att kommunen inte nämner till tillbudsrapporterna. Enligt GP har man haft 55st sedan mars! Hur kan man som arbetsgivare inte tycka att det är mycket och börja undra vad man skall göra åt det. Detta tas inte upp alls i svaret från Kungälvs kommun.

Jag saknar också svar på de allvaliga tillbuden som inträffat mot personalen så som knivhot, sparkar och slag mm. Vad har Kommunen tänkt göra åt detta?

Det står även att ingen personal på enheten vill flytta på sig helt plötsligt pratar kommunen om enhet och inte avdelningen. Jag råkar veta att personalen på just denna avdelning trivs och vill vara kvar. Det är inte det som är problemet. När jag läser mellan raderna ser jag att de behöver resurser och att kompetenshöja den personal som finns! Så att de känner sig trygga i sin yrkesroll och kan hantera de speciella brukarna.

Om detta inte vore nog så står det åter en artikel i dagens Kungälvs Posten om hur personal inte orkar mer på ytterligare ett äldreboende i Kungälvs kommun (http://www.kungalvsposten.se/nyheter/solhagas-personal-larmar-om-daliga-arbetsforhallanden).

I kvällens Göteborgs Posten finns en kort notis med överskrift ”Slår larm om arbetssituationen” (http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1160248-slar-larm-om-arbetssituationen). Den handlar om Solhaga äldreboende i Kode, där en anonym anställd känner sig styrkt av Ytterbyhemmets personals civilkurage. På detta boende har personalen skrivit brev till politikerna i kommun styrelsen.

I samtliga fall går politiker ut och säger att det inte finns något missnöje bland de anställda. I dagens Kungälvs-Posten säger Gun-Mari Daun (KD) ”inget generellt missnöje”, Men hon säger samtidigt att det är tufft att arbeta på äldreboendena, ” – de gör heroiska insatser varje dag”. Jag undrar verkligen hur och vad Gun-Mari Daun (KD) menar med detta uttalande. Är det meningen att man skall göra dessa insatser varje dag. I min värld skall det finnas resurser och att man inte behöver göra heroiska insatser varje dag, utan dessa görs bara vid akuta situationer!

I dagens Ny tid finns under debatt en debattartikel om just detta ämne. ”Dokumentation med livet som insats” Det handlar om just Ytterbyhemmet och den situation som är där! (http://www.nytid.se/default.aspx?page=3&debatt=190)

Jag är så tacksam att media visar intresse över detta så att kommunen sätter igång med åtgärder. Vi tystnar aldrig!

Publicerad av brogrenstankar

En aktiv kvinna i sina bästa år. Har många tankar om livet tillvaron och möjligheterna.

2 reaktioner till “Ytterbyhemmet del två!

  1. Det värmer mitt hjärta att läsa ett sånt här inlägg! Jag är själv en som har arbetat på denna avdelningen men som blev flyttad till en annan avdelning för att jag har skrivit för många tillbud! Och jag vill också påpeka att de som bor på denna avdelning är fantastiska människor som ”råkat” bli sjuka. Och det är skandal att chefen tystar ner oss i personalen när vi, precis som du skriver, behöver kompetenshöjas och inte flyttas på. Och det är ju för de som bor där som vi vill kompetenshöjas så vi kan bemöta deras sjukdom på rätt sätt. Vi är nu 3 personal som inte får vara kvar (men VILL), som chefen ansätt sig varit kompetenta under en lång tid. Jag själv hade arbetat på denna avdelning i 3 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: